• نام آوران و مشاهیر توس

    جستجو بر اساس در گروه
    علی بیک بن ارغون شاه
    توضیحات مختصر :
      چون تیمور لنگ ماوراءالنهر را از آنِ خود کرد، در اواخر سال ۷۸۲ فرزند ۱۴ ساله‌اش «میرانشاه» را به منظور فتح هرات و براندازی آل‌کرت روانة خراسان نمود، بعد هم خودش در اوایل سال ۷۸۳ به میرانشاه پیوست و هرات را به‌ تصرّف درآورد.
    محمدبیک بن ارغون‌شاه
    توضیحات مختصر :
      بنا بر توضیحات مورّخان، محمد بیک در زمان شکست پدرش از سربداران نسبتاً جوان بوده، چون تا حدود سی سال بعد زیسته است.
    ارغون شاه
    توضیحات مختصر :
      اولین باری که از این امیر جانی قربانی در تاریخ نام برده شده پس از مرگ آخرین ایلخان (سلطان ابوسعید بهادر) بوده است، که در سال ۷۳۶ ه‍./ ۱۳۳۵م. درگذشت.
    ارسلان جاذب و مقبرة وی
    توضیحات مختصر :
      ارسلان جاذب یکی از دو سردار بزرگ سلطان محمود غزنوی، و از ابتدای سلطنت محمود (سال ۳۸۹) تا حدود سی سال بعد (۴۱۹) والی و سپهدار طوس بود. بنابراین فردوسی دست کم حدود بیست سال آخر عمر خود را در زمان حکومت ارسلان در طوس گذرانده است.
    پیر پالان‌دوز
    توضیحات مختصر :
      بنای مشهور به پیرپالاندوز در شهر مشهد، مقبرة یکی از علمای شیعه مذهبِ «ذَهِبیه» به نام شیخ محمد المُقتَدی کارندهی (منسوب به قریة کارده طوس) از زمرة قدیمی‌ترین زیارتگاه‌های عرفانی این شهر است.
    خواجه عبدالرحمن گهواره‌گر
    توضیحات مختصر :

      خواجه عبدالرحمن که نام او در احوال رضی‌الدین علی مایانی هم ذکر شد، از عرفای سدة هشتم هجری بوده و در روستای گلمکان طوس می‌‌زیسته است.


    رضی‌الدین علی مایانی
    توضیحات مختصر :

      مولانا رضی‌الدین نیز از مریدان وتریبت یافتگان شیخ عبدالله غرجستانی  بوده و چنان که ذیل احوال حافظ عمر ابردهی ذکر شد، حافظ عمر را همو به خدمت اخی‌علی قتلقشاه فرستاده است.

     
    حافظ عُمر اَبردهی
    توضیحات مختصر :
      وی که از تربیت یافتگان اخی علی قتلقشاه (همین فصل، شمارة ۳) و پس از او مهم‌ترین شیخ کبروی خطة طوس در سدة هشتم و اوایل نهم بوده است.
    اخی علی قتلقشاه
    توضیحات مختصر :
      اخی‌علی قتلقشاه ویرانچی یکی از مهمترین شیوخ «کُبْرَوی» خراسان بوده در سدة هشتم هجری به نمایندگی از سوی شیخ علاء الدولة سمنانی و خلیفه‌اش شیخ عبدالله غرجستانی
    شیخ عبدالله غرجستانی
    توضیحات مختصر :
      شیخ عبدالله که پیشگام شیوخ پیرو علاءالدولة سمنانی در «طوس بوده، به تصریح منابع تاریخی در ویرانی می‌زیسته و در جنگ آل کرت با سربداران به سال ۷۴۳ ق. کشته شده است؛
    سید عبدالله برزش‌آبادی
    توضیحات مختصر :
      سیدعبدالله‌بن جلال‌الدین عبدالحی‌بن امیر نظام الدین علی بن سلطان سید اشرف بن شمس‌الدین محمد بن… زید بن امام سجاد علیه السلام، که نسل بیستم امام زین العابدین بوده
    حکیم ابوالقاسم فردوسی
    توضیحات مختصر :
      حکیم ابوالقاسم فردوسی، پدر حماسه‌های ملّی و زنده کنندﺓ زبان و موجودیّت فرهنگ ایرانی، در سال ۳۲۹ ه‍./۹۴۰م. در روستای باژ (پاژ، فاز، باز) واقع در سه فرسنگی شمال شرق طابران طوس دیده به جهان گشود.
    دقیقی طوسی
    توضیحات مختصر :
      استاد ابومنصور محمد بن احمد دقیقی طوسی یکی از بزرگ‌ترین شاعران ایران در سده چهارم هجری (دهم میلادی) است. سال ولادت او بدرستی معلوم نیست.
    ابومنصور معمری
    توضیحات مختصر :
      وی پیشکار یا وزیر ابومنصور محمدبن عبدالرزاق طوسی (همین فصل، شمارة ۳) بود و به امر همو در سال‌های ۳۳۹ تا ۳۴۶ ه‍. با گردآوری چند تن از موبدان و دانایان ایرانی در شهر طابران طوس به تدوین شاهنامة منثور ابومنصوری پرداخت.
    ابومنصور محمدبن عبدالرزاق طوسی
    توضیحات مختصر :
      امیر ابومنصور محمدبن عبدالرزاق طوسی یکی از امیران فرهیخته و باتبار ولایت طوس و حتی همة ایران در سدة چهارم هجری قمری بود. وی که از اعقاب خاندان نژادة کنارنگیان یا حکام طوس در دورة قبل از اسلام بود،
    محمد بن اَسلم طوسی
    توضیحات مختصر :
      ابوالحسن محمدبن اسلم بن سالم‌بن زید طوسی یکی از محدّثان بزرگ و شیوخ عالی‌مقام و زاهدان مشهور و یاران حضرت رضا(ع) بود. او در یکی از سال‌های نیمة دوم قرن دوم هجری در طوس زاده شد ...
    جابربن حیان
    توضیحات مختصر :
      ابوموسی یا ابوعبدالله جابربن عبدالله کوفی، معروف به صوفی، به نوشتة ابن ندیم حالاتش در میان مردم گوناگون نقل شده است، شیعیان گویند او از بزرگان عصر خود و یکی از ابواب (خاصان یکی از ائمه) و از کسانی بوده که در مصاحبت امام جعفر صادق(ع) می‌زیسته و از مردم کوفه بوده است.

    صفحه قبلی  نمایش صفحه   از 1 صفحه بعدی
ورود به پنل
پیوندها
تمامی حقوق این پورتال متعلق است به اداره کل میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان خراسان رضوی مجری پورتال : شرکت داده پردازی پویان ابتکار شرق